Go to Top

Få hjælp til din præstationsangst hos Birgitte Due Aarhus

Præstationsangst – sceneskræk:
Er et udbredt fænomen, som ofte er forårsaget af en indre negativ dialog, hvor personens tanker er fokuseret på alt det, der kan gå galt, samt hvor pinligt det vil være ikke at kunne leve op til andres og egne forventninger.
Der opstår en sammenblanding mellem det der præsteres og den der præsterer. Dette ødelægger selvtilliden, og en selvforstærkende negativ cirkel er sat i gang.

De negative tanker og følelser forhindrer fokus og centrering på præstationen og tapper megen energi. Desuden medfører angsten nedsat kontrol over hukommelsen og musklerne. Det kan medføre svaghed, stivhed, overspænding, rystelser, sveden og kognitive forstyrrelser – klappen går ned. Personen kan ikke huske det, de ellers ville kunne, når de er i ro.

Dette kan føre til en stress tilstand, hvor angsten for at opleve det samme igen, netop får det til at ske gang på gang. For hver gang bliver det sværere og sværere at præstere . Det er vigtig at fastslå, at præstationsangst ikke kun opleves i selve situationen. Angsten for angsten fylder ofte i flere dage eller timer før f.eks. en eksamen
Angsten kan blive så stor, at den alvorligt forstyrrer præstationen, skaber usikkerhed og kan medføre traumatiske oplevelser og lede til en blokering.

Det er muligt at arbejde med sin angst, lære hvad der ligger bag, samt arbejde med de negative tankemønstre og tilhørende adfærd, så den stærke energi der er bundet til angsten, bliver kanaliseret ind i præstationen om det er musik, holde et oplæg eller andet. Det er vigtigt at kunne stole på sig selv i en presset situation og vide, at man har redskaber både på det fysiske og psykologiske plan til at håndtere de situationer der måtte opstå.

  bdue@stofanet.dk   29800047